Wat heb ik nodig? ....

De richting kan op 3 verschillende manieren worden aangegeven.

  • Kompasroos
  • Graden
  • Windstreken

Een kompasroos geeft vrijwel altijd de richting in graden aan. Ook is het mogelijk dat er een combinatie is van graden en windstreken.

Wayfinder V100
Wayfinder V100

Sommige kompassen hebben geen kompasroos. Zij geven de richting aan in graden en/of windstreken. Een goed voorbeeld hiervan de Wayfinder V100. Deze geeft de richting alleen aan middels de windstreken.

Als je niet goed bekend bent met de windstreken en/of graden dan is een kompas met een kompasroos het meest ideal.

Een kompasroos is vaak in een oogopslag te af te lezen. Zo weet jij als bestuurder of navigator gelijk in welke richting jullie rijden.

windroos

thermometer

Heb je de temperatuur van buiten nodig?

Niet direct. Het is niet van invloed op de route en het navigeren. Maar het is wel van belang voor het autorijden. 

Bijv. tijdens een rally als de Tulpenrallye. Deze rally vindt plaats in de maand Mei, vaak in Frankrijk. De temperaturen in Frankrijk zijn in Mei vaak erg prettig. Een graad of 20 is dan niet ongewoon. De uitzetters van deze rally vinden het ook leuk om de route over de diverse bergen en collen uit te zetten. Zo kan het natuurlijk gebeuren dan in het dal een temperatuur heerst van +20 graden, maar boven op de berg/col een temperatuur van -3 graden. Dan is het wel fijn om te weten wanneer de temperatuur onder de +4 graden komt, want dan kan het wegdek opvriezen en dus glad worden.

Maar dit zal natuurlijk in meer of mindere mate ook gelden voor rallies zoals de Wintertrial, Horneland Rally of bijv. de SLS.

Met een hoogtemeter weet je hoe hoog je zit……..Is dit belangrijk?

Ik denk het niet. Een navigator kan op de kaart de hoogtelijnen zien. Daarbij wordt ook de hoogte in meters aangegeven.

Het is denk ik veel belangrijker om te weten of je naar boven of naar beneden zou moeten rijden. Aan de hand van de hoogtelijnen op de kaart kan de navigator vaststellen of de route omhoog of omlaag zou moeten lopen. De bestuurder hoeft alleen even naar buiten te kijken.

Daar heb je geen hoogtemeter voor nodig. En een hoogtemeter in een Wayfinder kompas werkt op basis van de barometerdruk. Dus het weer is van invloed op de meting. Zit je in een hoge luchtdruk gebied of in een lage? 

Wat kun je met de barometerstand? Eigenlijk niets. Je hebt het niet nodig om te navigeren.

Het zegt iets over het weer. Zit je in een hoog of laag luchtdrukgebied?

Wat heb je aan de weersvoorspelling? Eigenlijk ook niet zo veel. Wordt het weer beter of slechter? Dat zie je zo ook wel. 

Als het weer slechter wordt, dan kun je niet zomaar even stoppen om regenbanden om te leggen. Punt 1: daar heb je geen tijd voor en punt 2: die heb je waarschijnlijk toch niet bij je. Dat geldt ook voor zomer-/winterbanden.

Oooo, het gaat regenen. Oke, dan doe je de ruitenwissers aan. En de cabrio-rijders rijden door of doen de kap dicht.

Handleiding V700

Lees de handleiding online en/of download deze.

Handleiding V2020

Lees de handleiding online en/of download deze.

Handleiding V6000

Lees de handleiding online en/of download deze.

Handleiding V7000

Lees de handleiding online en/of download deze.

Login